Expand the Sentence

Expand the Sentence

Expand the Sentence:

*Add a clause to the following sentence to expand it meaningfully.

Joining words:(That, which, who, where, why, because, if)

• Sentence ending word Human/man: (who)

1. I know a doctor…

Ans: I know a doctor who is popular.

2. The police caught the man….

Ans: The police caught the man who was a thief.

3. I saw an injured boy. ….

Ans: I saw an injured boy who was crying.

4. Swami is the kid. …

Ans: Swami is the kid who is so naughty.

• Ending word non-living thing. (that/which)

1. We watched the latest movie. …

Ans: We watched the latest movie that was very interesting.

We watched the latest movie which was very interesting.

2. We saw an aeroplane. …

Ans: We saw an aeroplane that was high in the sky.

We saw an aeroplane which was high in the sky.

3. I found a stone. ….

Ans: I found a stone that was shining.

I found a stone which was shining.

4. This is our world. …

Ans: This is our world that is safe to live.

This is our world which is safe to live.

• Ending word place: use (where)

1. This is the school. ….

Ans: This is the school where I studied in my childhood.

2. She went in a popular hospital. ….

Ans: She went in a popular hospital where she got special treatment.

3. This my beautiful village. …

Ans: This is my beautiful village where I was born.

  • Condition is there. Use (if)

1. You will get success. …

Ans: You will get success if you work hard.

2. We can win the match. ….

Ans: We can win the match if we play attackingly.

3. They will face the exam. ….

Ans: They will face the exam if we motivate them.

• If sentence shows reason: use (why)

1. I don’t know the reason. …

Ans: I don’t know the reason why he is unable to attend

the class.

2. I don’t understand. …..

Ans: I don’t understand why he is absent for the exam.

3. I can give the reason. …

Ans: I can give the reason why he is late today.

•If sentence shows explanations: use (because)

1. Anil was absent yesterday. …

Ans: Anil was absent yesterday because he was in

the hospital.

2. The bird dared not fly. …

Ans: The bird dared not fly because he was afraid of

falling in the sea.

3. Raj got good marks. …..

Ans: Raj got good marks because he studied very hard.

Other Examples:

1.You will get success….

2.We watched the latest movie …..

3. I know a doctor….

4. I don’t know the reason …

Ans: I don’t know the reason why he is unable to attend the class.

5. I don’t understand…..

Ans: I don’t understand why he should leave his home.

6. We selected three pieces…..

Ans: We select three pieces that were cheap and nice.

7. We watched the latest movie…..

Ans: We watched the latest movie which was launched last week.

8. We saw a snake…..

Ans: We saw a snake which was very poisonous.

9. The man lost his bag……

Ans: The man lost his bag which was new.

10. The police caught the man…..

Ans: The police caught the man who was a thief.

11. I don’t know…..

Ans: I don’t know what he says.

12. Anil was absent yesterday…

Ans: Anil was absent yesterday because he was in the hospital.

13. I saw an injured bird…..

Ans: I saw an injured bird which was lying on the road.

14. I found a stone. ……

Ans: I found a stone which was shining brightly.

15. The bird dared not fly. …

Ans: The bird dared not fly because he was afraid of falling in the sea.

16. This is the school…

Ans: This is the school where I studied in my childhood.

17. You will get success. …

Ans: You will get success, if you work hard.

18. We saw an aeroplane. ….

Ans: We saw an aeroplane which was Swooping speedily

towards the ground.

19. I saw an injured boy. ….

Ans: I saw an injured boy who was bleeding profusely.

Extra Examples for practice :

20 He advised me

(21) Nobody thought

(22) Swami is the kid

(23) This is

(24) We saw a small tree

25) Our parents were angry

(26) This is our world

(27) He decided

(28) That’s the best thing

(29) I know a place

(30) He knows a doctor

31) We know the reason

(32) The old man couldn’t walk fast

(33) I asked him

(34) This is the place

For More Detail : Watch My You Tube Videos….

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top